Hur har du det med kunskapen?

Värdet av kunskap

Det här med värdet av kunskap kan man fundera på. I dagens läge är det viktigt att alla får säga sitt. Allas mening är lika viktig. De flesta är också rädda att uppfattas som intoleranta om de inte lyssnar på alla.

Men vad händer med den människa som faktiskt kan någon sakfråga ordentligt. Ska man lyssna på alla trots att en människa kan frågan mer i detalj. Vi har en tendens att göra det för att alla ska känna sig inkluderade. det slutar med att vi inte löser problem på det mest effektiva  sätt som gruppen faktiskt har kompetens att göra. Okunnighetens tyranni beskrivs bra här

Vad är detta och vem har ätit? Tror du eller kan du? Varför?

Vad är detta och vem har ätit? Tror du eller kan du? Varför?

Fakta eller åsikt

Tror någon på forskning idag?  Alla har rätt till en åsikt och då står åsikten lika stark som ett forskningsbevisat påstående. Jag pratar om politikers retorik som inte sällan helt struntar i vad forskningen säger att åtgärden ger för effekter. Jag tänker på antivaccin-propaganda som människor tror på lika mycket som vaccinets fördelar. Och klimatskeptiker som vägrar tro på den sammanlagda bilden utan vänder sig till obskyra studier som dömts ut av expertis.

Någon har sagt ”En åsikt kan debatteras men fakta måste motbevisas” Det är viktigt att komma ihåg. Vi kan inte debattera om dygnet har 24 timmar. Däremot kan vi debattera om hur vi ska dela in klockan.

Samtidigt är det ganska besvärligt att lista ut vad som är fakta och åsikt när det gäller komplexa samband. Klimatfrågan har krävt enorma resurser för att komma fram till en sannolik slutsats.

Att göra

Kanske blir vi misstänksamma litet till mans när vi inte har någon kunskap alls och vet om det. Vi vill inte bli lurade av folk med egen agenda. Men litet kontrollfrågor skadar inte i alla möjliga sammanhang.

Förslag:

  • Hur vet du det? Vilka är dina källor? Jag vill läsa på själv.
  • Finns det forskning som visar att dina slutsatser är korrekta?
  • Finns det någon som inte håller med dig om den här bilden?

 

 

 

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.