Män som förklarar saker för kvinnor

Roligt att läsa Bengt Ohlssons krönika idag. Män som förklarar saker (…för kvinnor) är ett känt begrepp i vissa kretsar.  Det beskrivs som deras omåttliga behov att helt ogenerat och opåkallat få förklara något som de bedömer som oerhört viktigt för en mindre vetande företrädesvis kvinna.

Inte lätt att prata och se om den andra är intresserad samtidigt

Inte lätt att prata och se om den andra är intresserad samtidigt

Visst har jag också hamnat bredvid män som aldrig kan sluta prata om samma sak även om den bredvid på alla sätt och vis visar att den inte är mottaglig längre. Jag förstår på Bengt att det är så vanligt för kvinnor att kännedomen om fenomenet till och med har spridit sig in i den manliga världen. Bengt beskriver det fantastiska i att hamna bland en grupp män där man faktiskt helt ogenerat får fördjupa sig hur länge som helst. Det får mig att tänka.

Kanske är beteendet inte ett nedvärderande av kvinnor som mindre kunniga varelser. Snarare är det en signal att ”Du är min jämlike och så smart att jag vill diskutera mitt fantastiska specialintresse med dig”.

Min tanke hindrar dock inte att jag tycker att alla som pratar måste fundera på hur mycket plats de tar och när det är dags att ta in någon annans perspektiv. Det gäller för män, kvinnor, enbenta, chefer, vårdbiträden, stockholmare och nördar.

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.