Cirkulär ekonomi, DIY och industri

Jag är en stor fan av smarta lösningar. Och inte bara rent praktiskt utan lösningar som gör det lönsamt för enskilda människor att göra hållbara val.

Konst på en vägg i Manchester

Konst på en vägg i Manchester. Delarna är gjorda av gamla symaskiner. Hur coolt som helst.

Vad är hållbara val? Jo att det bidrar till att jordklotet kan fortsätta försörja alla människor. Ett hållbart val leder till att människor mår bra och hänger inte på att någon människa ska sugas ut för att en annan ska blir ännu rikare .

Cirkulär ekonomi är ett begrepp som kommer mer och mer. Avfallet ska komma in i användandet igen och inte läggas på hög.  Cirkulär ekonomi hänger på att göra det lönsamt att bygga med kvalitet, att återanvända och att återvinna. Det får inte vara billigare att bygga skräp som bara går sönder.

Men att återanvända och återvinna  så det blir lönsamt, hållbart och  coolt kräver en uppbyggnad av en industri. Vi kan inte sitta manuellt och individuellt och fixa och dona.

Det finns väl cirka en miljon bloggar och tidningar  med beteckning DIY( do it yourself) som till stor del handlar om att göra nya saker av gamla prylar. Det finns en otrolig hobby- och pysselstatus över hela grejen just nu. Det är synd, för det är helt nödvändigt för vår överlevnad att vi återanvänder. Men man får se det som att det finns en drivkraft i människan att slippa slänga saker som man borde kunna använda igen . Något skär i hjärtat när man måste slänga saker på tippen (ok återvinningen men ändå).

Lyckligtvis finns det några som tänker industri så det finns saker som är på gång. I Borås har man ett projekt med att återanvända textiler där man tar fram produkter av textilspill.  Studio re:design. Mode, inredning och annat. Hur coolt som helst. Vi har så mycket material som bara ligger och skräpar. Tänk om det kunde få komma till nytta för någon istället för att bara ligga kvar där det ligger.

 

 

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.