Hur blir man bäst grillad som politiker i P3s Tankesmedjan

Så här i efterdyningarna av Almedalen tar jag mig friheten att tipsa politiker och andra hur man bäst ska bete sig om man utsätts för grillning av Tankesmedjan. En grillning som innebär att att få tuffa, provokativa frågor som egentligen inte går att svara på med hedern i behåll.

En "betydligt hellre än bra men skitsamma det är ju kul att rita " bild på en politiker som blir grillad

En ”betydligt hellre än bra men skitsamma det är ju kul att rita ” bild på en politiker som blir grillad

Jag som skriver detta är expert på att vara en helt vanlig radiolyssnare, tankesmedjanfan, samhällsintresserad människa och väljare. Så tipsen är därför självklart skriven utifrån hög vetenskaplighet (NOT måste man väl tillägga vad gäller vetenskaplighet eftersom ironi gör sig dåligt i text och ändå ingen fattar ironi nuförtiden. Annat var det förr säger den ironiska generationen som jag tillhör)

Först och främst: Att du bara ställer upp tyder på mod och självdistans. Där ligger du redan på plus vilket kan liknas vid att ha brutit motståndarens serve. Därefter är det bara att hålla den egna serven tills matchen är klar. Att hålla egen serve innebär att du måste behålla ditt eget spel och inte låta Tankesmedjan ta över. Kom ihåg att du är där för att vara dig själv och göra ett bra program.

  1. För fram ditt budskap så mycket du kan. Det gör inget om Tankesmedjans blablabla-generator går igång. Du känns trovärdig och säker på dig själv om du inte skräms av den. Du är politiker, du är där för att prata. Frågor är komplexa, visa det.
  2. Visa vem du är. Du har alla chanser att få fram en bild som annars inte syns i media. Eftersom du sitter där du sitter så har du humor. Det betyder inte att du ska vara rolig men du måste ta frågorna på rätt sätt.
  3. Försök inte vara rolig. Svara seriöst även om de ledande frågorna är provokativa. Du vinner på det. Det är inte du som ska vara rolig och de i Tankesmedjan kan bräcka dig tusenfalt. Det blir roligt med kontrasten mellan det absurda och det vanliga.

Personlig återkoppling till deltagarna 2015.

Kristina Persson (29 juni)

Som sagt: Visa vem du är. Tycker du att dina frågor inte fått plats den plats i media de förtjänar så hade du nu chansen. Jag var uppriktigt intresserad av hur du jobbar och fick veta exakt ingenting. Kristallkula? Nja. Och du behöver inte bara svara ja eller nej på frågorna.

Acko Ankarberg (30 juni)

Försök inte korrigera programledarna. De vet vad de gör. Annars bra. Du lyckades föra fram dina ståndpunkter inom politiken rätt bra. Och dina åsikter var inte så kontroversiella.

Paula Bieler (1 juli)

Skickligt att slingra sig och svara på frågorna utan att beskriva alls vad partiet står för. Vi fick veta en del om dig som person och att du gillar katter, soft.

Åsa Romson (2 juli)

Ja du, att skämta om något du redan fått bassning för, var inte så lyckat. Här kan det vara på sin plats att påpeka att det finns ett ganska stort mått av slumpmässighet kring vad tidningarna tar fasta på Är man i blåsväder kan man räkna med toleransnivå noll. Jämför med Alice Bah Kunke som i början inte fick säga ett dugg utan att det kritiserades. Nu är du hackkyckling. Jag kallar det mobbing. Snart är det förhoppningsvis någon annan.

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.